Jouw wonderoogfilm van National Geographic

De ogen: de vensters naar jouw gezondheid

Je ogen zijn kleine wonderbaarlijke gebieden. Men kan er waarschuwingssignalen vinden en een hele waaier aan informatie, en dit alleen maar door jouw ogen te bekijken. Oogarts Neal Adams legt uit waarom de weefsels en bloedvaten van de ogen zo een goede barometer zijn voor welzijn.

Kijk je mee door een macro-lens en microscoop?

Zoals een macro-lens ons helpt om de schoonheid van de ogen te waarderen, zo onthult een microscoop hun complexiteit en functionaliteit. Op deze schaal zijn bloedvaten als snelwegen wemelend met cellulair verkeer. We zijn in staat om een glimp op te vangen van individuele rode bloedcellen die denderen doorheen de kleine kanaaltjes van haarvaten. Toen ik dit voor de eerste keer zag kreeg ik kippenvel. Het herinnert ons eraan hoeveel er zich op elk moment binnen in ons afspeelt en op plaatsen en op een schaal die we niet kunnen waarnemen.

“Je hebt misschien al gehoord dat het oog een vensters naar de ziel is,” Adams zegt in de video. “Als oogarts geloven wij dat het oog een venster naar het lichaam is.”

oogfilm-national-geo

Kijk je mee door een macro-lens en microscoop?

iriscopie-analyse

De hersenen is het orgaan dat de zenuwen aanstuurt om je de zogenoemde hand-oog coördinatie te geven. Het oog is de belangrijkste infrastructuur van de menselijke hersenen.

Dit is de kern voor het feit waarom jouw ogen zo een goede barometer zijn voor de gezondheid van jouw lichaam. Niet alleen komen hersenweefsel, spieren en bloedvaten allemaal samen in jouw ogen, maar dit gebeurt allemaal op een plaats waar, in tegenstelling met jouw lever of hart, wetenschappers het effectief kunnen zien zonder hulp van geavanceerde beeldvorming. Daarom zijn jouw ogen ideaal voor het opsporen van bewijsmateriaal van wat Adams systemische aandoeningen noemt, die jouw hele lichaam beïnvloeden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.